Strona główna » Ból stawów skroniowych

MD-SMALL JOINTS

Ból stawów skroniowo-żuchwowych o podłożu:
  • przeciążeniowym
  • zwyrodnieniowym
  • reumatoidalnym

Skład:
kolagen typu I, Violae tricoloris, sól fizjologiczna, woda do iniekcji

MECHANIZM DZIAŁANIA TROPOKOLAGENU TYPU I

Tropokolagen typu I podany w iniekcjach, w tkance łącznej włóknistej działa typowo strukturalnie, odbudowując bezpośrednio włókna kolagenowe macierzy zewnątrzkomórkowej w strukturach anatomicznych, które uległy uszkodzeniu. Regeneracja biorusztowania kolagenowego wpływa na pobudzenie fibroblastów do proliferacji, migracji do miejsca uszkodzenia, neosyntezy kolagenu, zahamowania degradacji kolagenu przez metaloproteinazę typu I.* Ból wywołany jest pobudzeniem nocyceptorów, zarówno w strukturach wewnątrzstawowych (uszkodzenie krążka stawowego i/lub więzadeł krążkowych, uszkodzenie tkanki zakrążkowej), jak i okołostawowych (torebka stawowa, więzadło torebkowe oraz więzadło skroniowo-żuchwowe, więzadła dodatkowe), w których włókna kolagenowe uległy uszkodzeniu. Ich regeneracja powoduje ustąpienie bólu.

SUBSTANCJE POMOCNICZE

Oprócz kolagenu MD-SMALL JOINTS zawiera substancje aktywne z ekstraktu z rośliny leczniczej Violae tricoloris:

  • flawonoidy – rutozyd zawarty w preparacie wpływa korzystnie na przepuszczalność i elastyczność naczyń włosowatych, wzmacniając naczynia krwionośne, poprawia przebieg procesów oksydacyjnych i metabolicznych oraz wykazuje działanie antynocyceptywne (przeciwbólowe). Rutozyd spowalnia utlenianie kwasu askorbinowego oraz wpływa na ekspresję genów kodujących białka biorące udział w procesie zapalnym IL-1β, IL-8, TNF-α, TNF-R1 i białko hamujące migrację makrofagów (MIF);

  • antocyjany – jedna z grup flawonoidów; mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, zmniejszają stres oksydacyjny, wpływają na naczynia krwionośne, zmniejszając kruchość naczyń włosowatych, mają też wpływ stabilizujący na kolagen;

  • karotenoidy (wiolaksantyna) – należą do silnych antyoksydantów; związki te charakteryzują się dużą aktywnością, zarówno wobec reaktywnych form tlenu, jak i wolnych rodników. Porównując je z innymi antyoksydantami (np. witaminą C i E) można stwierdzić, że związki te wykazują większą aktywność antyoksydacyjną.